Saturday 26 June 2010

Търновската царица събра 153 участници


В края на април по традиция Велико Търново бе домакин на най-масовия детски турнир по ускорен шах Търновската царица. Той се проведе от 23 до 25.04.2010 в Интерхотел Велико Търново. Тринадесетото издание събра рекорден брой за последните години участници – 153 от над 30 клуба! Проведоха се два турнира – за момчета и момичета до 14 години, с отделни класирания по възрастови групи до 8, 10, 12 и 14. Обичайно момчетата бяха повече-109, а девойките – 44. Присъстваха почти всички лидери в своите групи и борбата обещаваше да бъде интригуваща. По традиция купите и медалите бяха осигурени от Община Велико Търново.
При момчетата 15 състезатели бяха с международно ЕЛО, а общо 34 с българско. Интересно е, че стартовият списък бе оглавен от състезатели на 11-годишна възраст. Поставеният под №1 Явор Тодоров (Локомотив Сф) игра стабилно и не даде никакъв шанс на съперниците си за първото място. Той ги надиграваше с подчертана лекота, проявяваше хладнокръвие и здрави нерви в цайтнота. В средата на турнира Явор се справи последователно с Румен Николов (ЦСКА), Михаил Николов (Плевен 21) и Кристиян Янков(Плевен 21). По петите го преследваше единствено Дарио Дерешки, с когото завършиха борбено реми в 7-я кръг. Явор ремизира и в последния кръг с Георги Пеев и си осигури купата и премия от 300 лв. По регламент всеки се класира в предварително записаната възрастова група. Така златният медал до 14 години отиде при Румен Николов, който също отбелязва възход в развитието си през последната година. Със същия брой точки-7,5, но с по-лоши допълнителни показатели завърши и Дарио Дерешки. Четирима състезатели финишираха с по 7 точки. Бронзовият медал при 14-годишните отиде отново в Плевен при Кристиян Янков. Лично аз очаквах да видя сред първите Цветелин Пантев, който израстна много в шахматно отношение за последните две години. Наистина малко не му достигна .
Втори до 12 години със 7 точки стана Владимир Петров от Столичен център по шахмат. Тази година той не бе сред медалистите на държавното първенство, но в Търново отново напомни ,че е сред най-добрите в своята възраст. Трети с половин точка по-малко се класира Николай Христов от Асеновец 2006. Той едва ли е особено доволен ,след като е бил шампион в минали издания. Този път обаче играта му не вървеше. Лошо впечетление ми направи факта, че не остана за награждаването. Може да е случайно съвпадение, но на държавните първенства също не го видях да си получи лично медалите. Не може винаги да си първи,още повече в такава оспорвана възрастова група, като тази до 12.

Класиране до 14 год: Класиране до 12 год:
1.Румен Николов ЦСКА – 7,5т 1.Явор Тодоров Локомотив СФ-8т
2.Дарио Дерешки Плевен21-7,5т 2.Владимир Петров СЦШ -7т
3.Кристиян Янков Плевен21-7т 3.Николай Христов-Асеновец 2006-6,5т
4.Георги Пеев-Каиса Варна-7т 4.Веселин Методиев-Виктори-6,5т
5.Цветелин Пантев-Виктори Бл-7т 5.Костадин Вачев-М.Тал Ч.бряг-6т
6.Виктор Атанасов-Царевец ВТ-6,5т 6.Валери Стоянов-М.Тал Ч.бряг -6т

Борбата за медалите сред 10-годишните беше невероятно оспорвана.Безспорно там се заформя едно силно поколение.Самият факт, че на държавните първенства участваха 60 деца в тази група е показателен. Три момчета финишираха с равен брой точки -6,5. Купата отиде при държавния шампион Мартин Петров от Столичен център. Негови подгласници станаха съотборниците от ЦСКА Иван Николов и Стефан Райков. Това са все познати имена, които напълно заслужено се наредиха сред медалистите. Но също така отлична игра
показаха Петър-Делян Шентов (ЦСКА), Давид Цветанов (Плевен 21), Калоян Дичев (Каиса), Тамер Исмаил (Свиленград 2004) и Дамян Калбанов ( Царевец). Всички те играха много успешно с по-големи от тях съперници, което според мен е един от основните показатели за талант. Давид Цветанов, например, игра дълго време по първите маси и само липсата на концентрация на моменти помогна на по-именитите му съперници да се измъкнат от тежки позиции. Мисля,че тук е момента за малко лирично отклонение. Дълги години слушам мнения на най-различни родители на малки деца, а понякога те са споделяни и от треньори. Много от тях са притеснени,че децата им трябва да играят с по-големи и опитни състезатели и това щяло да им се отрази зле на психиката. Да не говорим,че изопачава класирането, тоест могат да останат извън медалите, които иначе биха взели. Аз съм на мнение, че напротив - това укрепва психиката на най-малките. Турнири като Търновската царица дават възможност да премерят сили шампиони от различни възрасти. И много често резултатът е в полза на по-малките. Колкото до крайното класиране - в крайна сметка най-добрите печелят. Изненади винаги има, но те са малки.
Но да се върнем на турнира. При 8-годишните трикратният държавен шампион за 2010 Матей Петков от ЦСКА не остави съмнение в превъзходството си и се откъсна на цяла точка от следващите. С 5,5 точки той попълни колекцията си от купи за тази година. Със сребърен медал се окичи Никола Ненков от Плевен 21 с 4,5т. Трети е Мартин Василев от ЦСКА, също с 4,5т. Извън медалите остана най-малкият брат от шахматното семейство Петрови - Антон, заради по-лоши допълнителни показатели.Отлично впечетление остави най-малкият състезател на турнира, 6-годишният Цветан Стоянов от Казанлък 21. В десятката сред 8 – годишните се наредиха още няколко състезатели на плевенската школа от ШК”Плевен 21”.Явно там има и масовост и качество.

Класиране до 10 год: Класиране до 8 год:
1.Мартин Петров СЦШ – 6,5 т 1.Матей Петков ЦСКА – 5,5 т
2.Иван Николов ЦСКА – 6,5 т 2.Никола Ненков Плевен 21 – 4,5т
3.Стефан Райков ЦСКА – 6,5 т 3.Мартин Василев ЦСКА - 4,5т
4.Петър-Делян Шентов ЦСКА – 6 т 4.Антон Петров СЦШ – 4,5т
5.Тамер Исмаил Свиленград 2004-5,5 т 5.Цветан Стоянов Казанлък21 – 4т
6.Давид Цветанов Плевен 21-5,5 т 6.Денис Хюсниев Орловец Гб – 4т

Момичетата играха в прекрасната зала „Мадара” на Интерхотела. Радващо е, че тази година броят на участничките нарастна до 44, защото като цяло практикуващите този спорт сред нежния пол в страната са малко.А когато конкуренцията е по-слаба, по-ниско е и нивото. Това не може да се каже за турнира в Търново. С изключение на държавната шампионка до 12 години Мария Васова участие взеха всички най-силни в момента девойки до 14 години. След 5-я кръг еднолично поведе Ива Пенчева от ШК”Георги Даскалов” Варна. Тя победи в личната среща Деница Драгиева (Локомотив Сф) и Джулиана Колева (Шумен 2005) и се откъсна на точка от следващите. Срещу Джулиана имаше голяма доза късмет и спечели по време. ”Съдбата” обаче веднага се намеси и в следващия кръг Ива загуби спечелена позиция срещу Боряна Петрова от Шумен. Така турнирът започна отново. Междувременно Симонета Иванова (Михаил Тал-Червен бряг) настигна временните лидерки и след силен финал финишира заедно с Деница Драгиева със 7,5 т. Допълнителните показатели определиха за шампионка Симонета Иванова. Двукратната носителка на купата Ива Пенчева този път трябваше да се задоволи с бронзовия медал. Симонета безспорно е най-опитна от всички,през тази година се класира и на финала при жените. До спечелването на купата „Търновската царица” стигна трудно и малко неочаквано предвид турнирното положение,в което се намираше. Но фактът,че го направи е доста показателен. Деница също може да съжалява за пропуснатия шанс, защото за нея това бе последно участие. До голяма степен класирането при 14-годишните момичета се повлия значително от шуменското „дуо”. Напълно заслужено шампионка при 12-годишните стана Джулиана Колева със 7 точки. Тя се бори на равни начала с „каките”. Със своите подгласнички не успя да се срещне, но пък ремизира със Симонета и Деница. Сребърен медал завоюва нейната съотборничка Боряна Петрова със 6т. Също толкова, но по-лоши показатели имат Николета Господинова от Г.Даскалов Варна ,Никол Илиева от Плевен и още една шуменка-Арзу Илиязова. Челната 6-ца допълни завърналата се след известно прекъсване Дона-Мария Иванова от Русе.

Класиране до 14 години: Класиране до 12 години:
1.Симонета Иванова М.Тал Ч.бряг-7,5т 1.Джулиана Колева Шумен 2005 -7т
2.Деница Драгиева Локомотив Сф-7,5т 2.Боряна Петрова Шумен 2005 -6т
3.Ива Пенчева Г.Даскалов Вн -7т 3.Николета Господинова Г.Даскалов-6т
4.Елайза Христова Орловец 97 Гб -6т 4.Никол Илиева Плевен21 -6т
5.Людмила Костова Орловец97 Гб-3,5т 5.Арзу Илиязова Шумен 2005-6т
6.Франческа Цветанова Пристис Русе-3т 6.Дона-Мария Иванова Пристис Рс-5,5т

При 10-годишните момичета борбата за купата се водеше основно между Виктория Радева и Ана Вълева. Те финишираха с по 6 точки и по допълнителен показател Виктория стана първа. Това е пореден успех за нея след държавната титла. Тя победи в личната среща Ана. 3-4 –то място с по 5 точки си поделиха съотборничките Виктория Хицовска и Габриела Илиева от Плевен 21,но медалът отиде при Виктория.
При най-малките отсъстваше безспорната лидерка Нургюл Салимова. Това даде шанс на всички момиченца да опитат силите си да се преборят за така мечтаните медали. Най-добре се справиха със задачата Цветелина Некова (Плевен 21), Виктория Петрова ( Г.Даскалов) и Наталия Грабчева (ЦСКА), които завършиха с по 5 точки. Не мога да коментирам играта им, защото не ги познавам, но резултатът им е висок за годините. Аз запомних едно друго чаровно момиченце Габриела Великова от Силистра, което освен, че отлично си пазеше фигурите и виждаше заплахи в 2-3 хода, играеше с невероятна страст. Може би не е случайно-треньор й е Горан Горанов,човекът, открил и запалил Александър Монев.

Класиране до 10 години: Класиране до 8 години:
1.Виктория Радева Пловдив – 6т 1.Цветелина Некова Плевен 21-5т
2.Ана Вълева Г.Даскалов – 6т 2.Виктория Петрова Г.Даскалов-5т
3.Виктория Хицовска Плевен 21 -5т 3.Наталия Грабчева ЦСКА-5т
4.Габриела Илиева – Плевен 21-5т 4.Габриела Великова Силистра-4т
5.Никол Младенова-Варна-4т 5.Гергана Пейчева СЦШ -4ш
6.Магдалена Тодорова Бургас 64-4т 6.Йоана Милева М.Тал Ч.бряг-4т

Завърши 13-тото поредно издание на турнира „Търновската царица”. Тук първи стъпки са направили много шахматисти, след тях идват нови силни поколения. Едни си тръгват щастливи от успеха, а други в очакване да се реваншират следващия път. Надявам се с общи усилия да успеем да съхраним и подобряваме турнира с всяка изминала година.
Освен купите и медалите във всяка възраст, бяха раздадени парични премии в размер на 1400 лева, предметни награди и дипломи. Бяха отличени най-малките Цветан Стоянов от Казанлък и Денис Колева от Стара Загора. По случай 13-тата годишнина на турнира шахматна литература получиха класиралите се на 13-то място в генералното класиране:Стефан Райков от София и Цвета Добрева от Казанлък. Търновската Царица за 2010 Симонета Иванова получи традиционната корона,а победителят при момчетата-сувенир.

No comments:

Post a Comment